Donetsk

UkrainaDonetsk i Ukraina är en av åtta värdstäder för Fotbolls EM 2012. Av Ukrainas ca 46 miljoner invånare bor ca 1 miljon i staden. Med de siffrorna är man landets femte största stad bakom Kiev, Kharkiv, Dnipropetrovsk och Odessa.

Donetsk ligger i östra Ukraina, söder om floden Seversky Donets, och grundades 1869 av John Hughes. Walesaren byggde upp Donetsk kring stålverk och kolgruvor men idag är staden modern med en stor andel välutbildade invånare.

Fanzone i Donetsk under EM

Som vanligt kan du under EM hänga i en Fanzone. I Donetsk är den belägen i Sherbakova Park, nära busstationen. Här livesänds alla matcher i EM på storbildsskärmar.

Fotboll i staden

Shaktar Donetsk är stadens mest kända fotbollslag som sedan ett par år tillbaka är ett frekvent återkommande inslag i både Champions League och Europa League. Shaktar har satsat hårt på att nå Europatoppen och man har vunnit 6 ligatitlar och även tagit hem Europa League (2009). Laget spelar sina matcher på Donbass Arena, där flera matcher i EM kommer att avgöras. I staden, och i samma liga, spelar även Metalurh Donetsk. I andraligan huserar stadens tredjelag, FC Olimpik Donetsk.

Sevärdheter i Donetsk

Vid Donbass Arena ligger Lenin Kosmopol Park där du kan gå runt och beskåda flera sosialistiska skulpturer. Lenin Square är också en sevärdhet värd namnet. Där står en 42 meter hög staty av Lenin. Du kan även strosa på Pushkin Boulevard där det bjuds på små caféer, statyer och annat smått och gott. Artema Street är den stora gatan där det mesta utgår från i Donetsk.

Resa och boende i Donetsk

Donetsk har en internationell flygplats som heter Donetsk International Airport. Det går att flyga från Arlanda via exempelvis Köpenhamn, Warszawa, Kiev eller ett antal andra Europeiska storstäder.

Donbass Palace Hotel, Prag Hotel och Eva Hotel är exempel på lite dyrare boende i staden. Billigare varianter är Aurora Hotel och Hotel Melodiya som är B&B-boende.

Här ligger Donetsk


View Larger Map