Wroclaw

PolenWroclaw är en av fyra polska EM-städer. Staden ligger i sydvästra Polen, ganska nära gränsen till Tjeckien. Med sina 632 000 invånare är Wroclaw Polens fjärde största stad. Prag ligger inte alltför långt bort. Staden växte fram i korsningen av de två handelsvägarna Amber Road och Via Regia. Staden har drabbats hårt av både krig och naturkatastrofer. Så sent som 1997 förstördes stora delar i massiva översvämningar. Under andra världskriget reducerades invånarantalet från 600 000 till 420 000 och efter kriget flyttade faktiskt väldigt många människor från Lviv, en annan EM-stad som då var polskt, till Wroclaw. Idag är staden lite av ett finanscentrum.

Fanzone under EM

Plac Rynek, på engelska kallat Market Square, hittar du Fanzone under EM. Här kan du se alla matcher live under turneringen.

Fotboll i staden

WKS Śląsk Wrocław är stadens stolta fotbollsklubb som dominerar i regionen. Klubben har vunnit ligan en gång, säsongen 1976/77 och kom tvåa så sent som 2010/11. Efter att man vann ligan gick man även till kvartsfinal i Cupvinnarcupen där Napoli blev för svåra. I debuten i Europaspelet, i Uefacupen 1975/76 slog man faktiskt ut GAIS i den första omgången.

Sevärdheter

Rynek är Wroclaws stora centrala torg där det finns en hel del avancerad arkitektur att beskåda. St John Katedralen, Nationalmuseet och Operahuset är andra sevärdheter i staden. Park Szczytnicki kan också vara värt ett besök.

Resa och boende i Wroclaw

Du kan flyga till Wroclaw går via Stockholm, Göteborg och Malmö. Tips på hotell är Qubus Hotel, The Granary och Radison Blue Hotel. Ett lite billigare alternativ är Campanile.

Här ligger Wroclaw


View Larger Map