Lviv

LvivLviv ligger i västra Ukraina, nära gränsen till Polen och är en stad präglad av sin historia och sina kulturella inslag. Stadens gamla centrum är så pass bevarad att den är uppsatt på UNESCO World Heritage List. Lviv grundades redan 1256 och har ca 735 000 invånare. Under ett par århundraden runt 1500-talet tillhörde Lviv Polen. Därefter var man en del av det Österrikiska riket för att i början av 1900-talet åter bli polskt. Innan man blev en del av det självständiga Ukraina var man förstås även under Sovjetisk flagg. Under andra världskriget drabbades Lviv hårt då det bodde mycket polacker och judar i staden.

Fanzone under EM

I Lviv kommer Fanzone att vara belägen på Prospekt Svobody som är Frihetsavenyn i staden. Här kan du se alla matcher live i turneringen.

Fotboll i staden

Lviv största fotbollsklubb heter FC Karpaty Lviv och man spelar sina matcher på nybyggda EM-arenan Arena Lviv. Karpaty är en ung klubb som grundades så sent som 1963. Fotbollskopplingarna till Polen är många, mycket på grund av att Lviv har varit polskt. Bland annat så grundades det polska fotbollsförbundet i Lviv.

Sevärdheter

Bland sevärdheterna i Lviv märks Chruch of Transfiguration, St George’s katedralen, Chapel of the Boim Family och The Lviv Opera and Ballet Theatre. Dessutom är Universitetet i Lviv ett av Centraleuropas äldsta.

Resa och boende i Lviv

Reser till Lviv gör du genom att flyga från Arlanda via städer som Prag och Frankfurt. I och med närheten till Polen fungerar det även att bila till staden, alternativ åka buss. Det finns förstås en hel del hotell att bo på i Lviv under EM. Några exempel är Grand Hotel, Citadel Inn och billigare George Hotel och Eurohotel.

Här ligger Lviv


View Larger Map