Gdansk

PolenGdansk är den EM-stad som du som svensk har närmast att resa till. Gdansk ligger i norra Polen, vid Östersjökusten, rakt söderut från Gotland. I staden bor det nära 456 000 invånare. Staden grundades i början av 1200-talet men redan på 600-talet tror man att människor bodde på platsen där Gdansk ligger idag. Staden drabbades hårt under andra världskriget då runt 100 000 av stadens invånare miste livet. Noterbart är också att rörelsen som var starten på kommunismens fall i slutet av 80-talet, fackföreningen Solidaritet, bildades i Gdansk. Hamnen i staden har länge spelat en central roll. Idag lockar staden, tillsammans med grannstäderna Gdynia och Sopot, många turister.

Fanzone under EM

Fanzone i Gdansk hittar du vid Plac Zebrań Ludowych eller People’s Meeting Square som det kallas på engelska. Här kan du se alla matcher live under Fotbolls EM.

Fotboll i staden

Lechia Gdansk är stadens fotbollslag som spelar sina matcher på EM-arenan PGE Arena. Klubben är inte speciellt framgångsrik. Man har en Cuptitel från 1983 samt en seger i polska Supercupen samma år som främsta meriter. I ligan har man som bäst slutat 3:a. Den placeringen nådde man så långt tillbaks som 1956.

Sevärdheter

En av de bästa sevärdheterna i Gdansk är kyrkan Bazylika Mariacka som är världens största tegelkyrka. Skeppet SS Sołdek, som numera är ett museum är också värt ett besök. Paradgatan Ulica Długa likaså.

Resa och boende i Gdansk

Fu kan flyga till Gdansk från Stockholm, Malmö, Göteborg, Köpenhamn och Oslo. Färjor går också från Nynäshamn. Färjan mellan Karlskrona – Gdynia är också ett alternativ. För dig som letar billigt boende i Gdynia under EM finns hotell som Happy Seven Gdynia, Antares Hotel och Hotel Morski. Vill du bo lite bättre kan Hotel Nadmorski vara ett alternativ.

Här ligger Gdansk


View Larger Map