Warszawa

PolenWarszawa är Polens huvudstad och det är här, på National Stadium, inledningsmatchen i EM 2012 spelas. Staden har varit huvudstad sedan 1596 och ligger vid floden Wisla. 1,7 miljoner människor bor i Warszawa. Från runt 1000-talet finns spår av bosättningar på platsen och precis som alla städer i området härjades staden svårt under krigstiden på 1930-40 talen. Motståndarrörelsen hade under andra världskriget sin bas i Warszawa. 1945 var staden en enda stor ruin då det gamla Warszawa bombats till oigenkännlighet. Staden fick under efterkrigstiden, då man snabbt ordnade bostäder till befolkningen, epitetet Europas tråkigaste stad men efter att man restaurerat och piffat upp staden är den idag betydligt trevligare än den en gång var. Gamla Stan är till exempel uppsatt på UNESCO:s World Heritage List.

Fanzone under EM

Fanzone i Warszawa är beläget på Plac Defilad eller Parade Square som det heter på engelska. Här kan du se alla matcher live i Fotbolls EM 2012.

Fotboll i staden

Två fotbollslag dominerar i Warszawa. Störst är Legia Warszawa som har 8 ligatitlar och som 1970 nådde semifinal i Europacupen (dagens Champions League). 1971 och 1996 gick man till kvartsfinal i samma turnering. Staden andra klubb heter Polonia Warszawa.

Sevärdheter

Det finns mycket att se i Warszawa. Det Kungliga Slottet är ett exempel, Gamla stan en annan. Staden äldsta park, Saxon Park är också värt ett besök liksom det tyska gestapofängelset Pawiak.

Resa och boende i Warszawa

Till Polens huvudstad Warszawa flyger du från flera skandinaviska destinationer som Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Exempel på boende är Radisson Blu Sobieski Hotel, Radisson Blu Centrum Hotel och MDM Hotel. Boendealternativen är förstås många i staden.

Här ligger Warszawa


View Larger Map