Frankrike såpa?

Frankrike är nära att ha den slutgiltiga listan på sin spelartrupp. Och med Frankrike är det precis som sig bör lite rabalder. Nu ska man utmana ödet genom att ha med ”syndabocken” från VM 2010, Yoann Gourcuff. Han blev utpekad som den person som ansågs ligga bakom allt tumult och Frankrikes tidiga utgång i VM 2010. Gourcuff var tydligen extremt impopulär bland övriga spelare som då agerade enligt följande och ungefär med ett uppträdande som man kanske mer ofta ser på dagis. Man tjurar ihop och fryser ut personen ifråga. Sen springer någon och gnäller och kräver att denna person som inte passar in i gruppen ska skickas hem. Blir själv hemskickad varpå övriga laget i protest vägrar gå ur spelarbussen vid en träning. Ja ungefär så var det. Det var Nicolas Anelka som väldigt gärna ville att förbundskapten Raymond Domenech skulle peta Gourcuff. Han skällde ut Domenech och blev därefter hemskickad.

Det påminner i mångt och mycket mina barns beteende stundtals. Det är väldigt sällan eller aldrig som det får såna här proportioner dock. Utfrysningen är också av lite mildare format, det handlar som mest om att någon hamnat lite utanför leken och gärna vill vara med. Ibland kan de bli olika läger, de lite äldre och de lite yngre. 2 års skillnad i en grupp som ligger mellan 3 – 6 år kan ha ganska stor betydelse. Skillnaden här ligger väl mest i att barnen fortfarande, eller snarare precis börjat på att formas så att de ska veta hur de ska agera i framtida situationer. De har ännu inte lärt sig hur man uppträder som människa och kan väl därmed bli ursäktade för deras beteende. Det ingår liksom lite i deras normala inlärning att testa gränser och scenarion för att genom detta skapa en mängd parametrar att använda längre fram i liknande situationer.

En annan syn på saken är att fransmännen har en inställning som vi nästan eller helt saknar här i Sverige. De vågar säga ifrån och markera att saker och ting inte är ok. De visar tydligt när något inte faller dem i smaken eller är helt absurt. Vi svenskar mumlar som mest något och väntar tills vi kommer hem och gnäller då för vår respektive om det otroligt dåliga uppträdandet vi blivit utsatta för. Att säga ifrån när det faktiskt händer är ganska ovanligt. Så vi kan se på det hela med olika ögon, helt klart. Men oavsett så finns det ju helt klart alla förutsättningar till mer rabalder även i detta mästerskap. Det behövs inte så mycket för Frankrike. Så jag ser med nyfikenhet fram emot stundande rabalder i det franska laget.

Tags: ,

Comments are closed.