Startelvan mot Kroatien

Intresset för träningslandskampen mellan Kroatien och Sverige verkar vara större här hemma än i Kroatien. Enligt rapporterna väntas en rekordlåg publik till välkända Maksimir Stadion i Zagreb på onsdagskvällen.

Sverige har mött Kroatien tre gånger genom åren och man har förlorat alla tre matcherna. I VM-kvalet till VM 2006 vann Kroatien i Zagreb med 1-0 efter att Olof Mellberg spelat handboll i eget straffområde. Darijo Srna satte straffen.

Mötet på Ullevi slutade också det 1-0 till Kroatien, även den gången målade Darijo Srna, som finns med i truppen mot Sverige.

Det första mötet lagen emellan spelades dock tidigare, på Valborgsmässoafton 2003. Ivica Olic gav Kroatien ledningen, Zlatan Ibrahimovic kvitterade innan Boris Zivkovic avgjorde tillställningen.

Läget i Sverige

Sverige kommer till spel med utropstecken i offensiven och frågetecken i defensiven.

Offensiva krafter som Zlatan Ibrahimovic, John Guidetti, Johan Elmander och Ola Toivonen går alla bra i sina klubblag. Det var länge sedan så många svenska anfallare producerade på internationell nivå. Härliga val väntar för Erik Hamrén.

Fler gråa hårstrån väntar däremot för vår förbundskapten när det gäller defensiven, framförallt när det gäller högerbacksplatsen.

Mikael Lustig har noll speltid i Celtic och enda vettiga alternativet Sebastian Larsson vill spela på sin ordinarie mittfältsplats. Därför kommer Andreas Granqvist att testas.

Efter skadan på Daniel Majstorovic måste ett alternativ bredvid klippan Olof Mellberg spelas in. Jonas Olsson, Mikael Antonsson och Andreas Granqvist slåss om den platsen. Situationen är liknande den som uppstod inför VM 2002 då Andreas Jakobsson storstilat ersatte skadade Patrik Andersson. Med tanke på att Olsson går bra i Premier League och Antonsson/Granqvist lirar regelbundet i Serie A borde försvaret inte drabbas allt för mycket av att en formsvag Daniel Majstorovic missar EM. Synd för spelaren själv dock.

Annars är det faktum att spelare som Pontus Wernbloom, Rasmus Elm och John Guidetti tagit stora kliv väldigt positivt inför EM. På mittfältet och i anfallet är alternativen fler än tidigare.

Hur som helst. Ikväll kommer Sverige till spel med följande startelva:

Andreas Isaksson – Andreas Granqvist, Olof Mellberg, Jonas Olsson, Martin Olsson – Rasmus Elm, Kim Källström – Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen – Johan Elmander

Kroatiens EM-grupp

Kroatien återfinns i EM-grupp C tillsammans med Spanien, Italien och Irland. Det troliga är att kroaterna kommer att slåss med Italien om avancemang från gruppen som de regerande mästarna Spanien tros vinna.

Kroatien har ett par riktigt bra spelare som Sverige får se upp med i onsdagens landskamp. Största stjärnan är Tottenhams centrala mittfältare Luka Modric som är en mycket skicklig kreatör som styr sitt lags spel och tempo.

Att Sverige har en tuff uppgift framför sig råder det inga tvivel om. Kroatien är nia på världsrankingen, att jämföra med Sverige som ligger på 18:e plats.

Matchen sänds i: TV3
Avspark: kl 20:30

Tags: ,

Comments are closed.