Summering av finalen mellan Spanien – Italien

Så här dan efter dan ser vi tillbaka på Fotbolls-EM och finalen som spelades på söndagen den 1:a juli. Det som väntades bli ett jämnt möte blev istället en ensidig historia med Spanien i förarsätet.

Spanien tog ledning tidigt

Det blev inte den spännande finalen som alla hade väntat sig. Spanien briljerade finalen igenom. Italien var aldrig riktigt nära att hota spanjorerna som tog ledningen tidigt i den första halvleken, i den 14:e minuten, efter att Cesc Fàbregas kommit förbi på högerkanten och prickat David Silvas panna. Innan halvleken var över så hade Spanien utökat till 2-0 när vänsterbacken Jordi Alba rann igenom den italienska backlinjen i den 41:a minuten och fick en perfekt boll i djupet av Xavi.

Italien med en man mindre i den andra halvleken

Italien fick inte spelet att stämma lika bra som mot Tyskland trots att de störde Spanien hela tiden i uppspelsfasen. Dock var det svårt för Italien att stå emot den briljans som Spanien visade i sin offensiv och på mittfältet. Och när Thiago Motta blev skadad i den andra halvleken, och när Italien gjort alla sina byten, var det klart. Med en man mindre blev en svår uppgift för Italien en i princip omöjlig uppgift.

Italien fick därefter svårt att få tag på bollen och de få tillfällen som de fick bollen så pressades och stressades de av spanjorerna till att tappa bollen. Dock fick den inbytte Antonio Di Natale två riktigt vassa chanser att sätta bollen bakom Iker Casillas i Spaniens mål. Men italienarna var ineffektiva och kunde inte utnyttja de chanser som gavs.

Torres kom in och avgjorde finalen

Istället var det en hungrig Fernando Torres som byttes in mot Cesc Fàbregas. Det gav Spaniens spel en helt annan spets framåt. Torres var hela tiden på bettet och tillslut så fick han en bra boll i den 84:e minuten vilket innebar 3-0 till Spanien. Men där var det inte slut och innan matchen var över så fick Torres ytterligare en chans att måla i den 88:e minuten men istället så gav han bollen till sin lagkamrat i Chelsea Juan Mata som säkert satte 4-0.

Det är med blandade känslor som man lämnar denna match och Fotbolls-EM bakom sig. Spanien gjorde en bra match i finalen och är utan tvekan värdiga vinnare. Tre mästerskap och tre vinster, det är imponerande och dessutom är de första laget att försvara en EM-titel.

Dock kan man tycka lite synd om Italien som gjorde en så bra match mot Tyskland att de var värdiga ett bättre slut på turneringen. 4-0 i finalen känns var inte helt talande för matchen men efter Mottas skada så var det svårt att stå emot en Spanska forceringen samtidigt som man var tvungen att satsa på att göra mål.

Slutligen vill vi tacka Polen och Ukraina för en väl arrangerat EM.

VM-kval till hösten

Nu ser vi fram emot VM-kvalet till hösten samt jubileumsmötet mellan Sverige – Brasilien den 15:e augusti. Håll till godo spelschemat för VM-kvalet kommer att finnas tillgängligt inom kort.

Tags: , , ,

Comments are closed.