Den svenska truppen mot Kroatien

Målvakter
Andreas Isaksson, PSV Eindhoven
Johan Wiland, FC Köpenhamn

Försvarare
Daniel Majstorovic, Celtic
Olof Mellberg, Olympiakos
Jonas Olsson, West Bromwich
Andreas Granqvist, Genoa
Mikael Antonsson, Bologna
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Blackburn
Behrang Safari, Anderlecht

Mittfältare
Kim Källström, Lyon
Anders Svensson, Elfsborg
Sebastian Larsson, Sunderland
Rasmus Elm, AZ Alkmaar
Samuel Holmén, Istanbul BB
Pontus Wernbloom, CSKA Moskva
Emir Bajrami, Twente

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, Milan
Ola Toivonen, PSV Eindhoven
Johan Elmander, Galatasaray
Tobias Hysén, IFK Göteborg
John Guidetti, Feyenoord

Lite reflektioner kring truppen.

När det gäller målvakterna är det inget snack, Sveriges två bästa målvakter. Andreas Isaksson är förstås förstaval i EM.

I försvarsledet är situationen desto mer oroande. Olof Mellberg är given. Men sen? Erik Hamrén har en del att fundera på fram till EM-premiären och mot Kroatien lär vi få en indikation på hur förbundskaptenen tänker formera backlinjen i sommar. Daniel Majstorovic är inte lika självskriven som tidigare. Jonas Olsson borde ligga före Andreas Granqvist och Mikael Antonsson. Till höger lär nog Sebastian Larsson tvingas ned nu när Mikael Lustig inte spelat i nya klubben Celtic. Till vänster ligger Martin Olsson bäst till, om han inte ses som ett offensivt alternativ på vänsterkanten.

Förutsatt att Sebastian Larsson spelas som högerback mot Kroatien så är tre spelare givna på mittfältet. Anders Svensson, Kim Källström och Rasmus Elm. Sedan hade det varit intressant att se Samuel Holmén igen. Istanbulmittfältaren har gått från klarhet till klarhet i Turkiet och är het.

Med tanke på bristen på naturliga yttermittfältare, John Guidettis framfart i Feyenoord och det faktum att Hamrén pratar om att spela med två renodlade anfallare känns det mer och mer som om 4-4-2 kan bli alternativet i EM-premiären. Och frågan är om det inte blir uppställningen mot Kroatien?

Jag tror att Erik Hamrén är väldigt sugen på att se Zlatan Ibrahimovic och John Guidetti på planen tillsammans. Och visst känns det anfallsparet otroligt spännande.

Sverige saknar en striker som Henrik Larsson var när Zlatan slog igenom. Även om det känns tidigt att säga det så är känslan att Sverige nu har en arvtagare som kan axla den mantel Henke lämnade efter sig när han slutade i blågult.

Jag är säker på att Zlatan Ibrahimovic och John Guidetti skulle lyfta anfallsspelet en nivå till. 19-åringen är en smartare anfallare än övriga i truppen och han är en vassare målskytt. Men framförallt så tror jag att John Guidetti och Zlatan Ibrahimovic förstår varandra på fotbollsplanen, på samma sätt som Henrik Larsson och Zlatan förstod varandra.

John Guidetti har en förmåga att springa i rätt ytor vid rätt tidpunkt. Lite som Antonio Cassano i Milan. Sådana spelare växer inte direkt på träd. Speciellt inte i svensk fotboll.

Mot Kroatien får vi en indikation på om jag är rätt ute.

Hoppas på följande elva mot Kroatien: (4-4-2) Isaksson – Larsson, Mellberg, J Olsson, M Olsson – Elm, Svensson, Källström, Holmén – Guidetti, Ibrahimovic

Tags: , , , ,

2 Responses to “Den svenska truppen mot Kroatien”

  1. […] Kolla in Sveriges trupp till matchen […]

  2. Frenky skriver:

    att pär hansson inte blir årets målvakt som har har gett hglsingbores if 3 titlar är helt sjukt, andreas isaksson har inte varit så imponerande i landslaget på sistone. han fick priset enbart efter hollands matchen i em kvalet det som jag tycker är löjligt för han är ju inte ens ordinarie keeper i psv längre och har ej fått förlängt kontrakt. Sen det här med zlatan tycker jag faktiskt är fel, ok han har varit grym i klubb lager milan där han alltid nästan assistar eller gör mål men asså helt ärligt vad fan gör han i landslaget?, han springer ju ingenting och bidrar knappt med något när han är på planen. Vi tog holland utan zlatan i em kvalet vilket är 1 av de bästa lagen i världen och därför tycker jag vi skall fortsätta med den 11:an vi hade mot holland. tack för ordet