Fler positiva svar än beräknat

Jag kan inte påstå att jag hade förväntat mig en så bra insats som Sverige bjöd på nere på erkänt svårspelade Maksimir Stadion igår. Visst hade man förhoppningar på att Zlatan Ibrahimovic skulle bli mer delaktig som ”tia”, men att vi skulle få så många positiva besked som vi fick trodde jag inte på förhand.

Sverige vann med 3-1. Zlatan Ibrahimovic gjorde mål på straff efter att Rasmus Elm gjorts ned. Zlatan låg även bakom straffen då han med en perfekt djupledspass hittade en smart löpande Elm.

Kroatien kvitterade genom Jonas Olsson! Självmålet kom sent i första halvleken men direkt i andra drog Zlatan upp ett anfall på vänsterkanten. Passen in till Samuel Holmén var perfekt men Stipe Pletikosa parerade. På returen rakade Sebastian Larsson in 2-1. 3-1 kom en stund senare och återigen var det Larsson som målade, fint framspelad av, just det, Zlatan Ibrahimovic.

Vad var positivt?

Zlatan Ibrahimovic förstås. Milanspelaren hittade omgående rätt i sin position och framförallt blev Sverige ett spetsigare lag med Zlatan bakom Johan Elmander. Igår fungerade spelet utmärkt och vår stora stjärna utstrålade både lugn och kunnande, något som smittade av sig på omgivningen. Helt klart något att bygga vidare på, även om motståndarna inte kommer ge Zlatan lika stora ytor i EM. Med en djupledslöpande spets som Elmander, alternativt John Guidetti, blir det svårare för motståndarna att hålla koll på Zlatan. Därför tror jag detta är modellen även i EM.

Rasmus Elm. Den allsidige mittfältaren kommer inom en snar framtid att spela för en riktigt stor klubb i Europa. Det är jag säker på. Elm har en enorm potential och mycket av det hann han visa under den halvlek han spelade igår. Ett makalöst spelsinne, fina fötter och väldigt bra i defensiven. Blir en nyckelspelare i EM oavsett om det blir spel som defensiv innermittfältare eller som högermittfältare.

Samuel Holmén/Pontus Wernbloom. Vilken konkurrenssituation vi har på det inre mittfältet. Vi vet ju att både Rasmus Elm och Sebastian Larsson kan spela där men de båda lär konkurrera högre upp i banan. Anders Svensson och Kim Källström är trygga kort men det finns två herrar som verkligen knackar på dörren just nu. Duon ersatte Svensson/Källström i paus och som man gjorde det. Var helt klart nycklar i Sveriges fina andra halvlek.

Andreas Granqvist visade att han klarar av att spela högerback. Vi ska dock komma ihåg att han inte sattes på några större prov i den här matchen. Bra uppspel och självklart alltid en tillgång i luftrummet, både defensivt och offensivt. Helt klart ett alternativ till Mikael Lustig.

Sebastian Larsson. Två mål trots feber. En offensivt tillgång som kanske, kanske tog död på snacket om spel på högerbacken.

Vad var negativt?

Vänsterkanten med Martin Olsson och Ola Toivonen hade av förklarliga skäl problem att hitta rätt. Olsson kommer starta i EM men frågan är om Toivonen är det hetaste alternativet till vänster. Emir Bajrami gjorde ett bra inhopp men jag tror att Elm och Larsson kommer ta hand om kanterna i sommar.

Missen i kommunikationen mellan Andreas Isaksson och Jonas Olsson. Men det var också allt. I övrigt gjorde Isaksson ett stabilt intryck samtidigt som Olsson visade prov på vad han kan. Kommer bli allt bättre ju säkrare han känner sig på en plats. Lär starta i EM.

I övrigt

Kul att se John Guidetti som kanske inte märktes så mycket men en sak gillar i alla fall jag skarpt. Tydligheten i löpningarna. Detta är något en gammal avdankad mittfältare, om än på en helt annan nivå, uppskattar! Guidetti var väldigt nära att komma fri, om bara Samuel Holmén lyft blicken lite tidigare. Var också delaktig i Larssons ena mål.

Betyg

5+
Zlatan Ibrahimovic

4+
Rasmus Elm
Sebastian Larsson

3+
Samuel Holmén
Pontus Wernbloom
Olof Mellberg
Andreas Granqvist

2+
Anders Svensson
Kim Källström
Andreas Isaksson
Jonas Olsson
Martin Olsson
John Guidetti
Johan Elmander
Ola Toivonen

Emir Bajrami och Tobias Hysén spelade för kort tid för att betygsättas

Tags: , , , ,

One Response to “Fler positiva svar än beräknat”